Vonkaleen historia

Miten vanhasta Pökkölästä tuli Vonkale?

Matka metsäkympin perheen työsuhdeasunnosta Majoitus & Kalastus Vonkaleeksi

Suomen metsäteollisuus kasvoi 1900-luvun alkupuolella, johon aikaan myös Keiteleen rannalla sijaitseva Pökkölän tilan päärakennus on rakennettu ”metsäkympin” ja tämän perheen asuinrakennukseksi. Tila sijaitsi tiettömän taipaleen takana ja kulkeminen paikasta toiseen tapahtui metsäisiä kinttupolkuja tai vesireittejä pitkin. Metsästä kaadetut puut vedettiin silloiseen tapaan hevosilla Pökkölän rantaan, josta ne sulan veden aikaan vieritettiin veteen uittoa varten. Oikea tie alueelle rakennettiin vasta 1960-luvulla.

Piharakennuksen silloiset asukkaat pitivät kotieläiminään lehmää, sikaa, lampaita ja kanoja. Ruoka niille saatiin nykyisen metsäalueen paikalla olleilta pieniltä viljelystilkuilta. Pikku viljelyksillä oli heinää, kauraa ja joskus vähän ohraa, perunaa ja vihanneksia tietysti. Talossa oli metsäkympin perheen lisäksi yläkerrassa siirtolaisperhe vuokralla ja majoituksessa metsäpuolen työharjoittelijoita tai opettajan sijaisia.

50-luvulla Keiteleellä lisääntyi veneily ja varsinkin viikonloppuisin lähisaarissa oli paljon telttailijoita. Pökkölää vastapäätä sijaitsevassa Kovalan niemessä oli suosittu tanssilava. Juhannuskokkoa poltettiin aiemmin illalla Pökkölän rannassa ja puolen yön aikaan Kovalan niemessä.

Ajan saatossa Pökkölän tila jäi asumattomana tehtaalle, kunnes Äänekosken paperiammattiosaston virkistysjaosto kiinnostui alueesta. Vuonna 1977 se solmi tehtaan kanssa edullisen vuokrasopimuksen tilan vajaan kymmenen hehtaarin maa-alueesta ja perusti jäsentensä lomanviettopaikaksi Pökkölän virkistysalueen. Vuosien varrella Pökkölässä pidettiinkin monen monet iltamat, leirit ja tapahtumat.

Aika kului ja 2000-luvulla mökkien käyttö sekä kunnossapitotalkoisiin osallistuminen väheni ja lopulta Pökkölän tila kokonaisuudessaan päätettiin myydä. Tässä kohtaa kaksi haaraa yhdistyvät yhdeksi: Antti + Pökkölä = Vonkale

Antti on kalastajaisän kolmesta kalastajapojasta nuorin ja rakastanut kalastusta siitä lähtien, kun pääsi äitinsä sylissä Suonenjoen mökin veneellä kalaan. Aika kului ja pienestä kalastajapojasta varttui kalastajateini ja myöhemmin kalamies. Tämä kalamies kohtasi elämänsä rakkauden Äänekosken Suolahdesta, jonne itsekin myöhemmin muutti. Syntyi myös pikkuruinen kalamiehen tytär, jonka ristiäisiin löydettiin hyvä paikka Pökkölästä.

Ristiäisten jälkeen iltaa istuttaessa kukin vieras vuorollaan ihasteli paikkaa ja erityisesti sen upeaa luontoa. Paikalla olivat myös Antin vanhemmat, jotka olivat jo jonkin aikaa haaveilleet muuttavansa Jokelasta maaseudulle ja järven rannalle. Toinen vanhemmista tokaisi leikillään, että tännehän me voisimme muuttaa. Antti totesi: ”Itse asiassa tämä paikka taitaa olla myynnissä.” Siitä syntyi ensin ajatusleikki, joka kasvoi ”suuruudenhulluksi unelmaksi”, jonka toteutumiseen kukaan ei siinä vaiheessa oikeasti uskonut. Mutta siitä tuli totta.

Antti lopetti insinööriopinnot ja uskaltautui toteuttamaan unelmansa hakeutumalla opiskelemaan kalastusoppaaksi, johon ammattiin hän valmistui 2016. Hänen perheensä remontoi vanhan Pökkölän päärakennuksen itselleen kodiksi. Antin vanhemmatkin muuttivat tilalle eläkepäiviään viettämään ja myös auttamaan tilan töissä.

Vonkaleen synty

Tuosta keväästä alkoi onnellinen, mutta todella työteliäs yrittäjän ja uuden tilanomistajan arki. Neljä mökkiä kunnostettiin ja ajantasaistettiin ja viides uusi mökki rakennettiin. Vuosi vuoden ja hehtaari hehtaarin jälkeen pidettiin risusavotta- ja siivoustalkoita. Kaikki kaadetut risut haketettiin polkujen päällysteeksi ja näin valmistui metsän luontopolku, joka laajeni vuosi vuodelta. Laavu rakennettiin ensin, samalla harjoiteltiin hirren työstämistä. Myöhemmin metsään rakennettiin suuri kota, joka tarjoaa puitteet tunnelmalliselle illanvietolle.

Suurin pinnistys oli massiivisen hirsisen venetalaksen rakentaminen 12 henkistä kalastuslauttaa ja toista pienempää kalastusvenettä varten. Paikallinen hirsimestari veisti Kiihtelysvaarasta tuodut massiiviset hirret ja Vonkaleen väki toimi apuvoimina. Rakennuksen kruunuksi, kurkihirreksi, kaadettiin saunan takaa suuri petäjävanhus.

Mökkivaraukset ja hiljalleen myös kalastusretkivaraukset kasvoivat ja asiakkaiden palaute tasaantui vuodesta toiseen kiitettävälle tasolle. Normaalioloissa puolet Vonkaleen asukkaista tulee ulkomailta, noin 50 eri maasta.    

Heti alusta asti Vonkaleessa haluttiin, että rakas työ ja harrastus kalastus, näkyy monilla eri tavoilla arkisessa elämässä. Onnellisena lähtökohtana kalastukselle on pitkä, lähes 300 metrinen rantaviiva, josta jokainen rantakalastaja voi löytää itselleen sopivan kalastuspaikan. Rannan läheisyydessä on myös kalanperkuumaja, jossa saaliskalat on mahdollista perata hyttysiltä suojassa. Perkuujätteet häviävät ekologisesti viereisessä kompostorissa, jonka sivulla on matokomposti syötin etsijöitä varten. Vonkaleen jokaisessa mökissä on onkivapa ja viisi soutuvenettä pelastusliiveineen vapaasti mökkivieraiden käytössä. Mökeissä on myös esillä kala-aiheisiin liittyviä koristeita, kuten vaapputauluja ja kalakoristeita.

Myös uusia tuotteita, kuten kalastusaiheisia leirikouluja ja täyden palvelun omatoimisia kajakkiretkiä on kehitetty tulevia sesonkeja varten. Tänä vuonna (2021) saa lähtölaukauksensa Vonkaleen oma kalastuskilpailu ” Vonkale Predator Trophy”, jonka avulla kalastuksen nautintoa pyritään levittämään.

Kysymyksiä?

Majoitus & kalastus Vonkale