Matka metsäkympin perheen työsuhdeasunnosta Majoitus & Kalastus Vonkaleeksi
Suomen metsäteollisuus kasvoi 1900-luvun alkupuolella, johon aikaan myös Keiteleen rannalla sijaitseva Pökkölän tilan päärakennus on rakennettu ”metsäkympin” ja tämän perheen asuinrakennukseksi. Tila sijaitsi tiettömän taipaleen takana ja kulkeminen paikasta toiseen tapahtui metsäisiä kinttupolkuja tai vesireittejä pitkin. Metsästä kaadetut puut vedettiin silloiseen tapaan hevosilla Pökkölän rantaan, josta ne sulan veden aikaan vieritettiin veteen uittoa varten. Oikea tie alueelle rakennettiin vasta 1960-luvulla.
Piharakennuksen silloiset asukkaat pitivät kotieläiminään lehmää, sikaa, lampaita ja kanoja. Ruoka niille saatiin nykyisen metsäalueen paikalla olleilta pieniltä viljelystilkuilta. Pikku viljelyksillä oli heinää, kauraa ja joskus vähän ohraa, perunaa ja vihanneksia tietysti. Talossa oli metsäkympin perheen lisäksi yläkerrassa siirtolaisperhe vuokralla ja majoituksessa metsäpuolen työharjoittelijoita tai opettajan sijaisia.
50-luvulla Keiteleellä lisääntyi veneily ja varsinkin viikonloppuisin lähisaarissa oli paljon telttailijoita. Pökkölää vastapäätä sijaitsevassa Kovalan niemessä oli suosittu tanssilava. Juhannuskokkoa poltettiin aiemmin illalla Pökkölän rannassa ja puolen yön aikaan Kovalan niemessä.
Ajan saatossa Pökkölän tila jäi asumattomana tehtaalle, kunnes Äänekosken paperiammattiosaston virkistysjaosto kiinnostui alueesta. Vuonna 1977 se solmi tehtaan kanssa edullisen vuokrasopimuksen tilan vajaan kymmenen hehtaarin maa-alueesta ja perusti jäsentensä lomanviettopaikaksi Pökkölän virkistysalueen. Vuosien varrella Pökkölässä pidettiinkin monen monet iltamat, leirit ja tapahtumat.